lauantai 8. joulukuuta 2012

Perusasioiden (=patojen?) ääreen

Istun sohvalla, kädessäni on kuuma glögi ja uusi kirja, takassa rätisee tuli. Lapsia on uitettu kylpylässä, nyt osa pelaa vieressä monopolia. On hyvä olla.
Kääriydyn torkkupeittoon, laitan villasukat jalkaan.
Uusi kirja odottaa että pääsen siihen käsiksi. Olen jo utelias sen suhteen.
Minusta tuntuu, että minua on jo pitkään kutsuttu matkalle, eteeni on avattu ovia ja ohikulkevat ihmiset ovat pudottaneet tielleni tiedonjyviä. Kaikella on ollut tarkoituksensa, silläkin että en kaikkea ole kuullut tai kuunnellut. Minua on haastettu miettimään hyvinvointia kaikilta sen osa-alueilta. Palaan perusasioiden äärelle, henkisen, fyysisen ja sosiaalisuuden kolmioon.
Tuntuu, että olen ottanut kasvatusasioissakin syvemmän näkökulman. Tehnyt pieniä ja suuria korjausliikkeitä säännöllisesti  jo parin vuoden ajan. Lukenut ja oppinut lisää. Ensin se oli siirtymistä luomuun ja luopumista eineksistä, uteliasta katselua kasvisten suuntaan, sisällysluetteloiden tutkimista ja lisäaineisiin perehtymistä.
Kauppareissut kestivät kauan mutta nyt jo tiedämme mitä ostamme. (ja joskus välillä lipsumme, sipsien suhteen tekee välillä tosi tiukkaa)
Tiedän jo, että (tarpeeksi) tummalla luomusuklaalla ja pähkinöillä herkuttelu on hyvästä.. :)

Sitten, kun minusta tuntui, että perusasiat olivat jo kunnossa alkoi kiinnostaa koko ravinnon suurempi merkitys. Sen ajatuksen kiteytyminen päässä, että OLET MITÄ SYÖT.
Ravinnon merkitys fyysisiin ja psyykkisiin sairauksiin avautui monelta taholta tietoisuuteeni. Antti Heikkilän ja Paula Heinosen ajatukset ovat tulleet tutuiksi, karppaukseen emme silti ole innostuneet. En ikimaailmassa uskaltaisi tehdä niin radikaaleja muutoksia lasten ravitsemuksen suhteen... ja silti samalla teen valintoja joka päivä. Rakennan heidän fyysisen kivijalkansa juuri nyt. Rakennan sen kehon ruuallani mistä he kasvavat. (talkoissa mukana toki koulu ja päiväkoti ymv.)
 Ei vain henkinen pääoma ja turva vaan samalla se kaikki muu... Nyt kun silmäni ovat auenneet hitaasti mutta varmasti tunnen valtavaa vastuuta... Mitä ihmettä olen aikoinani ajatellut ostamalla suklaamuroja aamiaiseksi? Tarjoamalla 100% vehnästä valmistettua paahtoleipää välipalaksi? Apua, taisin joskus ostaa jopa siihen päälle jopa suklaalevitettä! (montakohan e koodia siinäkin oli) Miksi meillä käytettiin niin monta vuotta ei-täysjyvä viljatuotteita? Miksi emme juottaneet lapsille luomumaitoa alusta asti? Olisiko pitänyt välttää soijamaitoa (ja muovipulloa), kun tyttäreni oli vauva?
Ihminen on mielenkiintoinen olento:
Se mitä joskus pitää hyvänä ideana voi toisella kohtaa elämässä tuntua järjettömyyden huipulta!
(No, olihan tupakkakin joskus olevinaan terveytuote)
Samalla oma asenteeni muihin ihmisiin, jotka olivat aikaani paljon edellä, on joutunut tarkastelun alle. Muistan kun ystäväni soitti ja pyysi katsomaan minua tv ohjelmaa ruuan geenimanipuloinnista. (Vuosia sitten.) En koskaan katsonut sitä enkä ollenkaan tajunnut mitä tekemistä koko asialla olisi minun kanssani? Mehän syötiin jo terveellisesti, asumme Suomessa. Miten minua liikuttaa joku jenkkien viljelyjuttu? Taisin vähän (paljon) tuhahdella. Asia muistui mieleeni tänään kaupassa, kun ostin itselleni koemielessä mantelista tehtyä maitoa. Vieressä olevat soijamaidot toistivat tekstejä, että eivät sisällä geenimanipuloitua soijaa. Automatkalla koitin kysellä aiheesta mieheltä, olimme molemmat aika pihalla. Olisinpa katsonut sen ohjelman silloin niin nyt tietäisin asiasta enemmän. Tähän pitää myös perehtyä... että onko soija siis hyvä vai paha?
Toinen ihmettelyn aika koitti, kun tapasin äidin joka suvun vakavien mielenterveysongelmien vuoksi oli jättänyt kokonaan perheensä ja kahden lapsensa ruokavaliosta pois viljat ja maidon. En ollut koskaan sitä ennen kuullut että sellaisella tempulla voitaisiin vaikuttaa lasten mielenterveyteen. Olin aivan varma, että hän on väärässä.(olenhan minä sentään mielenterveystyön ammattilainen ;) Kunnes luin, opin lisää ja tajusin hänen pointtinsa. Hämmästyin! (Ravintoasiat näyttävät puhututtavan myös adhd:n ja autismin yhteydessä)
Aion kyllä jatkaa matkaa, oppia jatkossakin ja samalla tajuta kaikesta taas niin paljon vähemmän, niinhän se menee.
Tuntuu, että koko ajan tulee uutta tietoa, vitamiinit ja ravintoasiat ovat tapetilla. (vai kiinnitänkö niihin vasta nyt huomiota?) Jokainen tietää jo, että ainakin d vitamiinia pitää syödä, E621 karttaa, aspartaamiin suhtautua varauksella, valkoista vehnää väheksyä, suolistoa vaalia ja alkoholia välttää. Mitä kaikkea muuta vielä seuraakaan? Se on mielenkiintoni kohde juuri nyt. Mietittekö te joskus näitä juttuja vai meneekö ihan yli hilseen? Olisi todella mielenkiintoista kuulla ajatuksianne.
En edes yritä keksiä mitään aasinsiltaa ravitsemuksesta tähän peuraan (koska en edes syö riistaa)... mutta rakastan peurakoristeita! Tämä on uuden kynttilänsammuttimen pää. (Etolasta) Niin kaunis! Harmi vaan, kun meillä niin kauhean moni haluaa puhaltaa aina kynttilät, että taitaa jäädä koristeeksi..
Tunnelmallista ja terveellistä iltaa jokaiseen kotiin, huomenna saa sytyttää toisen adventtikynttilän... joulu lähestyy.. <3

11 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen aihe. Todella kiinnostavaa. Tässä elämän vaiheessa ei ole itsellä aikaa perehtyä asioihin, olisi ihanaa jos joku tarjoilisi kaiken tiedon valmiina tarjottimella :D Meilläkään ei syödä (juurikaan) eineksiä, luomu maitoon palattiin juuri takaisin muutaman kk harharetken jälkeen. Ruoka tehdään kotona, monipuolista ja terveellistä (tämän hetkisen tiedon mukaan). Meidän lapset ei kestä sokeria, karkkipäiviä ei vietetä. D vitamiinia syödään yli suositusten ja pari kk lapset ovat syöneet eye-q kapseleita.

  Jään mielenkiinnolla odottamaan lisää tiivistettyä tietoa aiheesta!

  Lämpöistä joulun odotusta!

  VastaaPoista
 2. Ihana Katsula, sinuun voi aina luottaa ;)
  Ihmettelin jo, että eikö ravinto ollenkaan kiinnosta...no just ennen joulua saattaa päässä pyöriä muutakin kuin ruoka :D (Vaikka se on kyllä aika iso osa mun joulua, hih)
  Siis tästä aiheesta on tietoa ihan hirveesti, mä kyllä olen suodattanut sitä jo jonkun verran ja voisin varmaan siitä höpistä jotain lisääkin. Karkit on ihan vihoviimeisiä, varsinkin jos on mitään ongelmaa impulsiivisuuden ja itsesäätelyn kanssa...Limsa ajaa saman asian. Kun vielä annetaan kokista niin tulee tuupattua lapseen kelpo annos kofeiiniäkin samaalla vaivalla ja kierrokset saadaan ihan pilviin... En ees itse juo enää kokista, kun en koe tarvitsevani kofeiinia mihinkään... vaikka se on kyllä mielestäni paras limsa ikinä.
  Mä just puhuin yhden päiväkodin tt kanssa joka kertoi että la karkkipäivä näkyy päiväkodissa joka päivä. Ensin ollaan ihan sokerihuurussa maanantaina ja koko loppuviikko odotetaan karkkipäivää ja vanhemmat uhkaavat ja lahjovat sillä ym. ym. Pe lapset ovat aivan irti nahoistaan kun odottavat lauantaita ja puhuvat ihan koko ajan karkeista. Hän väitti, että henkilökunta pystyy näkemään todella selvästi missä perheissä on la karkkipäivä ja missä ei! On ollut keskustelua siitä, että viljan gluteiini ja sokeri ovat riippuvuudeltaan valtavia. Eräs lastenpsykiatri kertoo, että sokeririippuvuus voi nimenomaan lapsella muistuttaa jopa huumeisiin verrattavaa addiktiota! Ja tämän kaiken me vanhemmat annamme tapahtua vain siksi että lapsella olisi hyvä mieli... No joo, kyllä meilläkin joskus syödään karkkia (ja välillä kaikkea muutakin ei niin superjärkevää) mutta pääsääntöisesti koitetaan pitää joku tolkku päässä. Ikeasta muuten saa luomukarkkeja joissa ei ole väriaineita ym, pikku vinkkinä. Karkista vois kyllä koota jotakin.. Eye-q kapseleista oon lukenu paljon hyvää ja löytyy niitä meiltäkin, kunhan vaan sais lapset ottamaan niitä joka päivä. Alkuannos tosin tuntui aika isolta... Parasta olis noissa kalaöljyissä jos ostais pullotavaraa. (mulla on just menossa yks sitruunanmakuinen joka ei maistu yhtään kalalta,voin kattoo merkin jos kiinnostaa. Toi eye-q nestemäisenä on aika pahaa, tai jos tietty tykkää vanilijan makuisesta sardiinista niin mikä ettei!) Varsinkin jos on taipuvainen migreeniin tai päänsärkyyn, sillä kalaöljykapselit (kaikki) sisltävät glyseroli nimistä ainetta joka itsessään aiheuttaa päänsärkyä. (se on kosteudensäilyttäjä siinä kapselin kuoressa) Siksi moni varmaan sanoo, et saa päänsärkyä kalaöljyistä. No, mulla ei tuu tästä näköjään ollenkaan loppua... Sen vielä vinkkaan et toi kirja oli ihan ok ja sen saa viidellä eurolla kirjapörssistä! Toinen lukulistallani on vaaraliset viljat ja vihdoinkin hyvä olo. Hyviä kirjoja molemmat! Te ootte selkeesti kans joutunu miettimään näitä asioita..ymmärrän. :)

  VastaaPoista
 3. ite oon näiden kanssa vähän päähänlyöty, kun kokoajan tulee uutta tietoa ym. "noita pilleirä on pakko syödä et pysyy terveenä, ja pianpa ilmoitetaan että ne onkin ihan turhia" ;D
  ruokatottumuksissa koitan pysyä kohtuudessa, että paljon tuoretuotteita, mahdollisuuksien mukaan luomua ja luonnonmukaista... :)

  mutta siis, ihanaa joulun aikaa siulle ja perheelle! ♥

  VastaaPoista
 4. Heippa Hanna! <3
  No näinhän se just on! Ja jossain taas oli tukittu, että ei se luomukaan aina ole se ravinnerikkain vaihtoehto.Eipä näistä tavallinen tallaaja aina tiedä.Mutta joku perusajatus on helppo muodostaa ja vähän ees suunnata siihen suuntaan. Mun mielestä ehdottomuus on aina huono vaihtoehto ja ruokaan pitäisi säilyttää hyvä suhde eikä tehdä siitä liian hankalaa. Meillä yks lapsi on karkkilakossa, luultiin et se olisi aika helppoa mutta mitä vielä! Nyt vasta huomattiin kuinka monessa paikassa karkkia on tarjolla! Ei sitä perusarjessa ole edes huomannut.
  Joulun tohinoihin, ollaan kuulolla!

  VastaaPoista
 5. Mielenkiintoinen aihe!!
  Mekään emme syö eines/valmistuotteita ja kaiken valmistan itse. Tottakai meillä vietetään pizzapäiviä, mutta nekin itsevalmistettuja (onhan kinkkussa jos mitä, mutta...)

  Kunnioitan näkemystäsi ja sitä, että jaksat nähdä vaivaa ruoan suhteen. Jossain vaiheessa vanhin lapsistamme kysyi, että miksi emme osta luomua. Vein hänen luomun luo ja näytin hinnan, sitten tavallisen luo ja näytin hinnan. Siinä syy, miksei meillä käytetä luomua. Ainakin meillä hinta erot ovat järkyttävät!! Äitiyslomalla olevalla 6 lapsen äidillä ei ole varaa ostaa luomua.

  Meillä vietetään karkkipäivää, mutta se ei todellakaan tarkoita herkuttelu viikonloppua, vaan sitä karkkipussia, joka on ehkä jaettu useamman lapsen kanssa tai pientä patukkaa.

  Itse olen alkanut jokin aika sitten syömään Omeaga3 tabletteja, ja miettinyt, kun päätä särkee koko ajan. Nyt syykin sitten selvisi.

  VastaaPoista
 6. Kiitos kommentistasi! No sepäs se onkin se hinta... kyllä itsekin monta kertaa on laskenut kädestään se luomulihan ja huokaisten vaihtanut siihen ihan tavalliseen, kun on päässään laskenut, että kuinka paljon kolme pakettia maksaakaan! Sama tilanne tulee luomu kananmunien kanssa, ne maksavat moninkertaisen hinnan tavallisiin verrattuna. Ennen ostimme vapaan kanan munia. Häkkikanalaa en ole ostoillani kannattanut kymmeneen vuoteen. Mutta jauhot, makaronit ym. on tosi helppo vaihtaa ja maitojen kanssakin me alkuun ostettiin puolet ja puolet. Että jos jokainen koittaisi ostaa edes jonkun luomutuotteen niin varmasti niiden hintakin tippuisi ajan saatossa..? Tuo kinkkujuttukin on kyllä niin totta,kun ihmiset oppivat varomaan natriumglutamaattia niin jokainen firma painatti kylkeen "ei natriumglutamaattia" mainoksen ja silti sisällysluettelossa lukee hiivauute. Korjatkaa jos olen väärässä (sillä tässä asiassa haluan olla!!) mutta olen käsittänyt, että kyseessä on kutakuinkin yksi ja sama asia? Se kalaöljy jota itse otan (joskus ja jouluna) on ysi omega-3. Kala ei oikeesti maistu siinä yhtään! Lupaan! Lapsetkin ottaa sitä ilman nurinaa.. :) Siitä puuttuu se glyseroli. Mulla on tarkka pää, se "haistaa" sen glyserolin ihan heti... :)

  VastaaPoista
 7. Vastaukset
  1. Kiitos Elina, jäin miettimään, että onkohan meillä tuota merkkiä. Nyt ainakin tiedän mitä etsin :)

   Poista
 8. Varmaan kaikki nestemäiset on hyviä! Tää nyt ainakin oli maun puolesta ok. (Toisin ku se vanilijan makuinen, mutta joku varmaan tykkää siitäkin.)
  Antti Heikkilän sivuilla on kuvasarja jossa joku ihminen on laittanut kertakäyttömukiin avatun e-epa kapselin ja se on pienen ajan sisällä syövyttänyt koko pohjan irti, vieressä pullotavaraa ja muki on ehjä. Siinä ihmetellään että mitä nää kapselit oikein sisältää. On itsekin pitänyt tehdä sama testi.

  VastaaPoista
 9. Näitä ravitsemusasioita voisi miettiä ihan loputtomiin eikä siitä miettimisestä ja opiskelusta taitaisi hullua hurskaammaksi tulla... Koulukuntia on niin paljon, samoin kuin ihmisten sairastelua, kehon ja mielen huonovointia. Voi kunpa tietäisi mikä oikeesti olisi paras ruokavalio ja voi kunpa sitä pystyisi noudattamaan. Taloudellisesti, ajallisesti ja järkevästi, ettei arkielämä menisi ihan hirmuisen hankalaksi. Ja ettei hurahtaisi liian ehdottomaksi sen ravintoasioiden suhteen...

  VastaaPoista
 10. Juurikin näin!
  Mun mielestä tää on niin mielenkiintoista, että ihan innolla kyllä asiaan perehdyn. Mutta on totta, että vaihtoehtoja on aikas tavalla: karppausta, gluteiinittomuutta, ph dieettiä ym. ym. Jokaisessa aika eilainen ruokavalio! Se mikä sopii toiselle, ei taas välttämättä sovi toiselle. Olen minäkin karpannut, mutta ei sopinut mulle. Uskon siihen, että keho kertoo mitä se kaipaa. Ei mikään dieetti tai elämäntapa voi olla hyväksi jos siitä tulee hirmu paha olo! (vaikka miten puhutaan pahenemisvaiheesta ja aloitusoireista) Tai että elämä menee todella hankalaksi. Mulla on muuten yöpöydällä kirja nimeltään vaaralliset viljat. Se on kyllä herättänyt ajatuksiani enemmän, kuin mikään muu aikoihin. Suosittelen lukemaan, uskokoon ken tahtoo :)

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.